Основни умения в Тай Дзи (II част) - Дин Дзин


Дин – прав и изправен

Дин означава прав, изправен; Дзин - сила, заряд; а Дин Дзин е силата, която държи тялото изправено. Идеята за Дин не е трудна за разбиране и прилагане. Необходими са правилна тренировка и постоянство.

При Тай Дзи Цюан релаксацията на тялото включва разпускане и на гръбначния стълб. Ако тялото не е в изправено положение, това ще предизвика излишна мускулна активност, водеща до скованост. Повечето хора не знаят какво е да са истински изправени. Те имат навика да заключват коленете си, причинявайки наклон в таза, което на свой ред кара тялото им да се наведе назад. Това създава значителна скованост около гръбначния стълб и в долната и средната част на торса и бедрата.

Когато тялото е изправено (Дин), тогава става възможно гръбначният стълб и кръста, а след това и бедрата да се отпуснат. Когато ученикът разбира и поддържа Дин и постоянно се протяга без да се вкочанява, за да провежда Пън Дзин в своето тяло и движения, тогава циркулацията на Ци ще стане очевидна за тях. Както и при всички неща в Тай Дзи Цюан, това е процес, който има нужда от последователна и продължителна практика, която от своя страна води до резултати.

По-важното е, че това изпъване нагоре без напрежене има ефекта на повдигане на премахване на излишното напрежение от различните части на тялото и гръбнака, и им позволява да се движат свободно. Един допълнителен резултат е, че движението на главата през шията се подобрява. Следователно движението на Ци около тялото става по-забележимо.

Известна мъдрост на Тай дзи казва „Xu ling ding jin“, което буквално може да се преведе като "издигаща се нагоре енергия". Най-често срещаното английско значение в превод на български е, че "короната / върхът на главата е изтеглена нагоре, сякаш издърпана с нишка." Обяснението на Чън Син използва образа на нишка, издърпваща нагоре акупунктурната точка на Бай Хуeй (в задната част на короната на главата). Когато главата е като окачена или повдигната нагоре, получената позиция му позволява да се обърне свободно и подпомага баланса на тялото.

Като обобщение може да кажем, че Дин може да се разглежда като принцип, който диктува разтягането на гръбнака нагоре, поддържа баланса и намалява сковаността на тялото. Дин позволява на поелите по пътя на Тай Дзи Цюан да се фокусират върху правилното равновесие и свободното движение на тялото.


• Основни умения в Тай Дзи - Пън Дзин (I част) ТУК
• Какви са ползите на Тай Дзи за здравето научете ТУК
• Историята на Тай Дзи прочети ТУК

  Свързани статии