Страница 1 от 1 1


Основни умения в Тай Дзи (II част) - Дин Дзин

Превод: Диляна Петрова

Дин означава прав или изправен, а Дин Дзин - натиск, сила или заряд. Идеята за Дин не е трудна за разгадаване и разбиране.

При Тай Дзи Цюан разхлабването на тялото включва разхлабване на гръбначния стълб. Ако тялото не е в изправено положение, това ще предизвика излишна мускулна активност, водеща до скованост. Повечето хора не знаят какво е да са истински изправени. Те имат навика да заключват коленете си, причинявайки наклон...

Прочети

Основни умения в Тай Дзи (I част) - Пън Дзин

Превод: Диляна Петрова

Първото от най-важните умения, което всеки, поел по пътя на Тай Дзи Цюан е нужно да притежава, се нарича Фан Сун. Заемащите втора и трета позиция, но криещи в себе си не по-малка значимимост за избралите да изучават Тай Дзи, са именно Пън Дзин и Дин Дзин. Поради сложността на идеите, вкоренени в тези умения, е трудно да бъдат обяснени с думи, те трябва да бъдат показани, а учениците – да извървят дългия и нелек път до него. Дори висококвалифицирани учители, посветили повече от 20 години от живота си в преоткриване на света на Тай Дзи, често срещат трудности в усвояването тези фини тънкости,...

Прочети

10-те основни принципа на Тай Дзи

Автор:

Енергията на върха на главата означава, че главата трябва да се държи изправена, така, че Духът (Шън) да може да достига върха на главата. Не трябва да се прилага сила. Ако се използва сила, задната част на шията ще бъде напрегната, така че кръвта и Ци не могат да циркулират. Трябва да има усещането за лека чувствителност и естественост. Без тази лека и чувствителна енергия на върха на главата, Духът няма да може да се издигне.

Да отпуснете гърдите означава, че гръдната клетка трябва да бъде малко изтеглена напред, за да може Ци свободно ...

Прочети

За Релаксацията (видео)

Автор:

В Тай Дзи има баланс между меко и твърдо, свиване и разширяване, центробежни и центростремителни сили и т.н. Основата на плътните и изпълнени със сила движения е релаксацията. Ето защо е необходимо тя да се тренира и да се потдържа на добро ниво. Принципа на релаксацията се нарича Fang Song и по-горе съм добавил клип, в който има последователност от движения, които култивират релаксация.

Движенията трябва да бъдат отпуснати. За целта тялото трябва да се движи спокойно в пространството...

Прочети
Страница 1 от 1 1