Тай-Чи – хармония в бойното изкуство

Автор: Екатерина Иванова

Ако търсите нещо, което да ви провокира да се почувствате живи, да мотивира и събуди всяка клетка в себе си, то изберете Тай чи!

Древното китайско изкуство ни учи на медитация, дарява ни здраве, внедрява хармонията в ежедневието и ни превръща във висша форма на живот!

Началото на Тай-чи започва в Древен Китай, през XV век. Практикува се в манастира Шаолин, а в миналия век през 1980 година, става популярно и в Западния свят. Днес Тай чи мери славата си с йога и се нарежда втори по брой привърженици в САЩ.

Тай-чи е микс от движения, един път плавни и бавни, а друг път съвършени, наподобяващи походката и маниера на жирафа.

Тай-чи лекува и укрепва цялостно организма, помага ни да сме по-концентрирани, успокоява, оказва общ благоприятен ефект на цялото тяло.

С тай-чи можем да покачим мускулния тонус, да контролираме себе си, да поддържаме гъвкавост и равновесие.

Тай-чи е за всички онези, които търсят на нови предизвикателства, искат да протрият себе си, да запълнят свободното време, да се справят с ежедневната агресия.

Ако и вие искате да научите една идея повече Тай Чи и Винг Тчун ще помогне за осмисляне личността и ще покаже къде е границата между изкуство и сила сляти в едно!

Този древен метод се управлява от Ци енергията, циркулираща в телата ни.

Според историята и разбиранията на Вселената, тай-чи следва хармоничните движения "ян" и "ин" през целия живот и от раждането, до смъртта.

Според философията тай-чи е ключ към душевния мир, а по същността си е бойно изкуство за самоотбрана, пряко свързан с медитация. В основата му е заложено спокойствие, за разлика от други бойни дисциплини, които наблягат на сила и агресия.

Какви движения носи Тай-Чи?

Упражненията са серии от плавни и продължителни движения, изпълнявани последователно в определена Форма. Вътрешната енергия се отключва, благодарение на тези движения, изпълва тялото, допринася за мирът и хармонията да контактуват помежду си с тялото и ума.

Спокойните и ритмични движения и плавното вдишване и издишване оказват благоприятна роля над физиката, подобряват координацията и здравето в организма.

Какво получавате с Тай-Чи?

Според направени проучвания, Тай чи практикуван 1 час намалява калориите в организма с 300. Главната му цел е да накара тялото и разума да работят в едно цяло. По този начин се постига равновесие и тялото се чувства в отлично физическо и духовно състояние. Контролът и бавното изпълнение на движения укрепва мускули, кости и стави.

Едно проучване направено с лица, мъже и жени 50-60 години показва, че редовни тренировки в продължение на 6 месеца за по 30 минути дневно, покачват мускулатурата и тонуса си в 20% повече.

Принципи на Тай-Чи

За да тренирате тай чи е важно тялото да е отпочинало и дарено със здрав сън.

Важно е движенията се изпълняват спокойно и свободно, мускулите да са максимално отпуснати. Дишането е важно да е уравновесено, дълбоко и продължително.

От изключително значение е умът да отърсен от всякакви мисли, а съзнание да повлиява хармонията във всяко движение.

Като цяло движенията трябва да са изцяло координирани и да се изпълняват с лекота, а тялото да изглежда сякаш се движи във вода.

Предимства в Тай-Чи

Най-голямото предимство на това бойно изкуство е, че няма ограничения във възраст, пол или тегло.

В европейски страни като Белгия и Франция, Тай чи е метод за психотерапия. И това съвсем не е странно. Някои спортисти практикуват тай-чи при нужда от възстановителни процеси след операции или травми. Тай чи се препоръчва и от ортопеди на деца с изкривявания в костната система.

Стилове на Тай-Чи

Типично за бойното изкуство Тай-Чи е, че се е обособило в различни стилове. Популярни в него са вертикалните стойки, отпуснати движения, бавното темпо и равномерното дишане. Всеки един стил има няколко Форми, а общият брой на движения варира между 12 и 108.

Любопитни факти за Тай-чи

Учени от университета в Илинойс, стигнали до заключение, че практикуването на Тай чи може да върне равновесието у пациенти преминали мозъчен инсулт. За да се стигне до извода бил направен опит, в който участвали 136 души с прекаран мозъчен инсулт. В продължение на половин година всеки ден, участниците практикували спокойно дишане, ходене и медитация. Само след първите 6 седмици, пациентите показали положителни резултати.

Заключение за Тай Чи

Тай-Чи е изкуството от Древен Китай, което идва в съвремието ни, за да ни дари с търпение, да ни научи на последователност. В него важен акцент е самото изкуство, а не „бойното“, което се разбира в много други форми. Като цяло бойните изкуства усъвършенстват човека, карайки го да твори собствената си същност. Тай чи учи на тренировка в много качества за тялото и духа. То има контрол над емоции, агресия, страх, воля, концентрация, внимание.

Тай Чи тренира егото и надгражда светоусещане и мироглед. То изгражда опаковката ни отвътре и отвън и оставя всеки сам да избира, какво желае да постигне за себе си!

  Свързани статии