Основни понятия

актуализация 31 Дек 2023 Едмонт Будакян
Image
Тай Чи поздрав

Поздрав преди тренировка:
上课 shangke (шанкъ)- начало на класа
老师好 laoshi hao (лаошъ хао) - здравейте учителю
大家好 dajia hao (дадзя хао) - здравейте

Поздрав след тренировка:
下课 xiake (сякъ) - край на класа
谢谢老师 xiexie laoshi (шиешие лаошъ) - благодаря учителю

Дан Тиен (丹田 - dāntián)

Първият йероглиф (丹) означава "живот", а вторият (田) се използва за "поле" или "приземен участък". Дан Тиен се превежда като "поле на живота". Дан Тиен е енергийният център в тялото, разположен под пъпа. В Тай Чи Дан Тиен се използва за координация на движенията.

Основните движения на Дан Тиен са три. Хоризонтално, вертикално и комбинация между двете движения.

Ин и Ян (陰陽)

Принципът на Ин и Ян е основен за традиционната китайска философия. В Тай Чи, движенията се изпълняват със съчетаване на мекота и твърдост, бързина и плавност, като баланса между тях представлява връзката между Ин и Ян.

Ци (氣)

Ци е вътрешната енергия, която се управлява и насочва чрез дишане, визуализация и движения в Тай Чи. Разбирането и управлението на ци се счита за ключово за постигане на добро умение в Тай Чи.

Фа Дзин (發勁)

Това е принципът за изпращане на енергия през тялото. Фа Дзин се отнася до умението да се освободи енергия чрез правилното приложение на техниките и движенията в момента на контакт с противника. Експлозивна сила.

Сонг (鬆)

Този термин се превежда като "релаксация" или "освобождаване". В Тай Чи, сонг е важен принцип, който позволява на тялото да бъде гъвкаво и отпуснато, подпомагайки енергийния поток.

Каи (開)

Принципът на "Кай" в Тай Чи се отнася до идеята за отваряне и разширяване на тялото и енергията. Той подчертава значението на гъвкавостта и еластичността на тялото, които са от съществено значение за изпълнението на движенията в Тай Чи.

Бутащи ръце/Туей шоу (推手)

Това е форма на партньорско упражнение в Тай Чи, което служи за развитие на баланса, чувствителността към промени в силата и правилната реакция в контакт с противника.

Шън Фа (身法)

Този термин се отнася до правилната позиция и поставяне на тялото в различните стъпки на изпълнение на движенията в Тай Чи. Шен Фа е важен за постигане на ефективност и баланс в изпълнението на техниките