Тай Чи - ползи за здравето

актуализация 31 Дек 2023 Едмонт Будакян
Image
1. Анти стрес терапия

Синхрона между движението и дишането изисква от трениращия пълното му внимание, това му позволява да се откъсне от ежедневието. Връзката между движението и дишането е много подобна на състоянието при медитация, именно това освобождава съзнанието от притесненията и стреса. Затова често Тай Дзи се описва, като медитация в движение – динамична медитация. Тай Дзи подпомага трансформирането на ежедневния стрес в жизненост, а това от своя страна води до подобряване на физическото и психическото състояние.

2. Подобрява съня

Дълбокият сън възстановява психиката и физиката, има благоприятно влияние върху нервната и храносмилателната система. Заниманията поТай Дзи ви гарантират подобряване на съня, според изследване проведено от NCBI (изследване-прочети повече) сред 75 възрастни за да установи влиянието на Тай Дзи върху съня. Изследването е проведено в рамките на 10 седмици и заключението е, че Тай Дзи може да бъде ефективно нефармацевтично средство за подобряване на качеството на съня при хора на средна възраст.

3. Укрепване на ставите

Много форми на тренировка подлагат раменете, коленете, гърба и другите стави на натоварване. По този начин голям брой активни хора в крайна сметка развиват проблеми със ставите. Традиционните форми на Тай Чи ги предпазват и подсилват, това е доказано чрез опита на няколко поколения практикуващи. Тренирайки от най-ранна възраст до края на живота си, те запазват ставите си здрави.

4. Подобряване функцията на вътрешните органи

Движенията на Тай Дзи са бавни, плавни и правилни, дишането е дълбоко с елементи на медитация. Това масажира вътрешните органи и освобождава напрежението натрупано от стрес, неправилна стойка и тежки условия на труд. Наред с това също подобрява работата на белите дробове, храносмилателния тракт и др.

5. Подобрява баланса

Бавните, контролирани движения помагат на тялото да укрепи мускулите, използвани за баланс при ходене както и стойката на тялото като цяло. В проучване на Университетската гимназия във Вашингтон в Сейнт Луис, учените открили, че след 20 тренировки по Тай Чи, пациентите им подобряват баланса и походката си.

Подобряване на проприоцепцията*. Проприоцепцията е способността да усещате позицията на тялото си в пространството - това усещане естествено намалява с възрастта. Тай Чи помага да се тренира това усещане. По тази причина Тай Чи се използва много ефективно в болниците и клиниките като помощно средство към медицинските методи за подобряване на баланса и превенция срещу падания.

* Проприоцепция – идва от латинското proprius, което означава „собствен“, „индивидуален“, и capio, capere, което означава „да вземеш“ или „да хванеш“. Значението на проприоцепцията е да усещаш частите на тялото, които се използват в движението. Понякога се описва и като "шесто чувство". Основния компонент на проприоцепцията е определянето на позицията на ставите в пространството.

6. Запазва подвижността

Практикуването на Тай Дзи увеличава диапазона на движение на ставите и подобрява еластичността на мускулите, като в същото време намалява болката в тях (ставите и мускулите). Тай Дзи действа от вътре на вън, увеличава плътността на костите, заздравява връзките и сухожилията.

7. Подходящо е за всички възрасти

Тай Чи се практикува с умерени движения, затова хората от почти всяка възраст или физическо състояние могат да го тренират. Всъщност много от изтъкнатите ръководители са започнали кариерата си, преподавайки Тай Чи в края на живота си.

Това са само част от ползите, които може да получите от практикуването на Тай Чи. Най-добрия подход е да опитате сами, за да прецените ползите.