Тай Чи - Ползи за здравето


Тази лека форма на упражнение може да ви помогне да поддържате силата, гъвкавостта и балансът си. Също така може да бъде перфектната дейност за остатъка от живота ви.

Тай Чи често бива описвано като „медитация в движение“, но също може да се нарече „лекарство в движение“. Има все повече доказателства, че тази практика за духа и тялото, която произлиза от Китай като бойно изкуство, има стойност и при лечението или предотвратяването на много здравословни проблеми. Можете да започнете, дори и да не сте в най-добра форма или най-добро здраве.

Упражненията са с тонизиращ ефект, изпълняват се без прекъсване, като се преминава през поредица от движения именувани на действия на животни – например „Белият жерав разперва криле“ – или на движения от бойни изкуства като „Да завъртиш тялото и да удариш с юмрук“. Докато се движите, дишате дълбоко и нормално, съсредоточавайки вниманието си, както при някой видове медитации, върху телесните усещания. Тай Чи се различава от другите видове упражнения в няколко аспекта. Движенията обикновено са кръгови и никога не са принудени, мускулите са по-скоро отпуснати отколкото напрегнати, ставите не са напълно изпънати или свити, съединителните тъкани не са опънати. Тай Чи може лесно да се адаптира за всеки, от най-здравия индивид до хора, които се възстановяват от операция.

Движенията в Тай Чи

„Увеличаващият се брой внимателно проведени изследвания създават убедително доказателство за това, че Тай Чи е допълнение към стандартното медицинско лечение за превенция и рехабилитация на много заболявания, често свързани с възрастта“, казва Питър М. Уейн, професор-асистент по медицина в Харвардското медицинско училище и директор на програмата за изследване на ума и тялото „Тай Чи“ в изследователския център „Ошер“ към Харвардското медицинско училище. Допълнителна терапия е тази, която се използва заедно с първични медицински лечения, или за лечение на самата болест, или за основните ѝ симптоми, или по-общо, за подобряване на функционирането на пациента и качеството на живот.

Философия

За да се насладите на здравните ползи на Тай Чи, не трябва да знаете или да учите много относно корените му в китайската философия, но следните понятия могат да ви помогнат да разберете смисъла по-добре:

• Ци – енергийна сила, която се смята, че преминава през тялото; смята се, че Тай Чи деблокира и насърчава правилното протичане на „ци“.

• Ин и Ян – противоположни елементи, които се смята, че съставят вселената, която трябва да бъде запазена в хармония. Тай Чи поддържа този баланс.

Тай Чи в движение

Един курс на Тай Чи може да включва следните части:

Загрявка. Лесните движения, като кръгове с раменете, завъртане на главата от едната страна на другата или люлеенето напред и назад, помагат за отпускането на мускулите и ставите, както и да се фокусирате върху дишането и тялото си.

Инструкции и практика на Тай Чи формите. Кратките форми – формите са набор от движения – могат да включат десетина или по-малко движения; дългите форми включат над сто движения. Различните стилове изискват по-малки или по-големи движения. Кратката форма с малки, бавни движения се препоръчва обикновено в началото, особено ако сте по-възрастни или не сте в добро физическо здраве.

Ци Гун (или Чи кунг). Преведено като „дихателна работа“ или „енергийна работа“, това се състои от няколко минути леко дишане, понякога комбинирано с движения. Идеята е да се помогне да се успокои умът и да се мобилизира енергията на тялото. Ци Гун може да се практикува в прав, седнала или легнал.

Подготовка за започване

Ползите от Тай Чи обикновено са най-големи, ако започнете преди да развиете хронично заболяване или функционални ограничения. Тай Чи е много безопасно и не е необходимо скъпо оборудване, така че е лесно да се започне. Ето някои съвети за това:

Не се плашете от езика. Имената като Ян, У и Чън са дадени на различни клонове на Тай Чи, в чест на хората, които са измислили последователността от движения, наречени форми. Някои програми подчертават бойните аспекти на Тай Чи, а не потенциала им за лечение и намаляване на стреса. В някои форми научавате дълги последователности от движения, докато други включват по-кратки серии и повече фокусиране върху дишането и медитацията. Името не е толкова важното, колкото намирането на подход, който съответства на вашите интереси и нужди.

Консултирайте се с доктор. Ако имате ограничаващ мускулно-скелетен проблем или медицинско състояние – или ако приемате лекарства, които могат да ви замаят – консултирайте се с Вашия лекар преди да започнете да практикувате Тай Чи. Предвид отличната си история за безопасност, шансовете са, че ще бъдете насърчени да го опитате.

Помислете да наблюдавате и да се запишете в някои курс. Записването в курс може да бъде най-добрият начин да научите Тай Чи. Виждането на учител в действие, получаването на обратна връзка и изпитването на приятелство в една група са само плюсове. Повечето учители ще ви позволят първо да наблюдавате класа, за да видите дали се чувствате комфортно с подхода и атмосферата. Инструкцията може да бъде индивидуализирана.

Ако предпочитате да учите у дома, можете да си купите или да вземете под наем видеоклипове съобразени с вашите интереси и фитнес нужди (вижте „Избрани ресурси“). Въпреки че има някои отлични Тай Чи книги може да бъде трудно да се оценят набора от движения от статични снимки и илюстрации.

Говорете с инструктора. Тъй като няма стандартно обучения или лицензиране на Тай Чи инструкторите, ще трябва да разчитате на препоръки от приятели и разбира се на вашата собствена преценка. Потърсете опитен учител, който ще се погрижи за индивидуалните ви здравни проблеми или нива на координация и фитнес.

Облечете се удобно. Изберете свободни дрехи, които не ограничават обхвата ви на движения. Може да практикувате боси или с леки удобни и гъвкави обувки. Има специални Тай Чи обувки, които са на разположение, но тези, които ще намерите в гардероба си вероятно ще свършат работата. Ще имате нужда от обувки, които не се плъзгат и могат да осигурят достатъчно стабилност, за да ви помогнат да се балансирате, но да имат достатъчно тънки подметки, които да ви позволят да чувствате пода. Обувки за бягане, които са предназначени да ви задвижват напред са обикновено неподходящи.

Измервайте прогреса си. Повечето начални програми на Тай Чи, тествани в медицински изследвания продължават най-малко 12 седмици, с инструкции веднъж или два пъти седмично и редовна практика у дома. До края на това време вие трябва да знаете дали се наслаждавате на Тай Чи и дали вече усещате положителни физически и психологически промени.

Ползи за здравето без физическо натоварване

Въпреки че Тай Чи се изпълнява бавно и леко и не ви оставя без дъх, то се насочва към основните компоненти на фитнеса – мускулна сила, гъвкавост, баланс, както и подобряване на дишането. Ето няколко факта:

Мускулна сила. Тай Чи може да подобри силата в долната и горната част на тялото. Когато се практикува редовно Тай Чи може да бъде съпоставимо с тренировка за издръжливост и бързо ходене.

„Въпреки че не работите с тежест или резистентни ленти, упражненията с ръце, които са включени в Тай Чи, укрепват горната част на тялото ви“ казва д-р Глория Йе, асистент в Харвардското медицинско училище. „Тай Чи укрепва долната и горната част на тялото и също основните мускули на гърба и корема“

Гъвкавост. Тай Чи може да повиши гъвкавостта на горната и долната част на тялото, както и силата.

Баланс. Тай Чи подобрява баланса и според някои изследвания намалява риска от падане. Перцепцията – способността да усещаш позицията на тялото в пространството – намалява с възрастта. Тай Чи помага да се тренира това усещане, което е функция на сензорните неврони във вътрешното ухо и участък от рецепторите в мускулните и сухожилията. Тай Чи също така подобрява мускулната сила и гъвкавост, което улеснява възстановяването от препъване. Страхът от падане може да ви накара да паднете; някои проучвания са установили, че обучението по Тай Чи помага да се намали този страх.

Подобрява дишането. В зависимост от скоростта и размера на движенията Тай Чи може да осигури някои аеробни ползи. Дълбокото дишане подобрява кръвообращението и оросяването на крайниците.

Източник: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-health-benefits-of-tai-chi

  Свързани статии