Страница 1 от 3 1 2 3


Тай Чи - 7 ползи за здравето

Автор: Едмонт Будакян

Синхрона между дишането и движението изисква от трениращия пълното му внимание, което го откъсва от ежедневието му. Връзката между движението и дишането е много подобна на състоянието при медитация, това освобождава съзнанието от притесненията и стреса. Затова често Тай Дзи се описва, като медитация в движение – динамична медитация. Тай Дзи подпомага трансформирането на ежедневния стрес в жизненост, а това от своя страна води до подобряване на физическото и психическото състояние.

Прочети

Тай-Чи – хармония в бойното изкуство

Автор: Екатерина Иванова

Ако търсите нещо, което да ви провокира да се почувствате живи, да мотивира и събуди всяка клетка в себе си, то изберете Тай чи!

Древното китайско изкуство ни учи на медитация, дарява ни здраве, внедрява хармонията в ежедневието и ни превръща във висша форма на живот!

Началото на Тай-чи започва в Древен Китай, през XV век. Практикува се в манастира Шаолин, а в миналия век през 1980 година, става популярно и в Западния свят. Днес Тай чи мери славата си с йога и се нарежда втори по брой привърженици в САЩ.

Прочети

Тай Дзи Цюан – философия в движение с Ованес Будакян – 29 април

Автор: Пловдивски Културен Институт

Тай Дзи Цюан е обичан от десетки милиони практикуващи, които го разпространяват по целия свят. Той се превърна в най-популярния от всички китайски бойни изкуства, като осигурява забележителен принос за здравето на хората. Тай Дзи Цюан е един от скъпоценните камъни в света на китайските бойни изкуства. Изящен, внимателно структуриран и спокоен стил, същевременно запазил и бойните си аспекти, който се използва като метод за подобряване на здравето и лечение на определени заболявания. Тай Дзи Цюан се характеризира с плавни и отмерени движения, в него особено ярко е изразен оздравителния ефект на заниманията.

Прочети

Основни умения в Тай Дзи (II част) - Дин Дзин

Превод: Диляна Петрова

Дин означава прав или изправен, а Дин Дзин - натиск, сила или заряд. Идеята за Дин не е трудна за разгадаване и разбиране.

При Тай Дзи Цюан разхлабването на тялото включва разхлабване на гръбначния стълб. Ако тялото не е в изправено положение, това ще предизвика излишна мускулна активност, водеща до скованост. Повечето хора не знаят какво е да са истински изправени. Те имат навика да заключват коленете си, причинявайки наклон...

Прочети

Тай чи – юмрукът на великия предел

Автор: Екатерина Иванова

Китайското бойно изкуство Тай чи, 太极拳, в превод означава „юмрукът на великия предел“.

Днес този спорт е практикуван заради лечебната сила, с която дарява всеки решил да го опита. Няма да сгрешите и ако го наречете спорт за самоотбрана или медитация в няколко движения.

За да се докоснете до истинската му същност трябва не само да го гледате, но и да практикувате, а също така и да постигнете вътрешен мир и вдъхновение! ...

Прочети
Страница 1 от 3 1 2 3