Страница 3 от 3 1 2 3


10-те основни принципа на Тай Дзи

Автор:

Енергията на върха на главата означава, че главата трябва да се държи изправена, така, че Духът (Шън) да може да достига върха на главата. Не трябва да се прилага сила. Ако се използва сила, задната част на шията ще бъде напрегната, така че кръвта и Ци не могат да циркулират. Трябва да има усещането за лека чувствителност и естественост. Без тази лека и чувствителна енергия на върха на главата, Духът няма да може да се издигне.

Да отпуснете гърдите означава, че гръдната клетка трябва да бъде малко изтеглена напред, за да може Ци свободно ...

Прочети

Тай Дзи Цюан - История

Автор:

Тай Дзи Цюан или като Тайчи Чуан (на китайски 太極拳 – „юмрукът на великия предел”, тайдзи, цюен - юмрук,военна тактика) е китайско бойно изкуство от семейството на вътрешните стилове на Ушу, заедно с Ба гуа джан и Син И цюан.

Официалната теза възприема за основател на това бойно изкуство полулегендарния Джан Санфън (12 век). Най-ранният от известните учители, преподавали бойно изкуство с името тайдзицюан, бил Чън Линси, пришълец от окръг Шъсиен, провинция Анхуй. Бойното изкуство на свой ред, той получил от господин Хан Гунюе, сведения за когото не са запазени...

Прочети

За Релаксацията (видео)

Автор:

В Тай Дзи има баланс между меко и твърдо, свиване и разширяване, центробежни и центростремителни сили и т.н. Основата на плътните и изпълнени със сила движения е релаксацията. Ето защо е необходимо тя да се тренира и да се потдържа на добро ниво. Принципа на релаксацията се нарича Fang Song и по-горе съм добавил клип, в който има последователност от движения, които култивират релаксация.

Движенията трябва да бъдат отпуснати. За целта тялото трябва да се движи спокойно в пространството...

Прочети
Страница 3 от 3 1 2 3